U POSJETI, MEMORIJALNI CENTAR POTOČARI

August 26, 2008 at 3:14 pm Leave a comment

Jutros je grupa učesnika  projekta Međunarodna sedmica  sjećanja u Srebrenici bila u posjeti Memorijalnom Centru u Potočarima. Neki od 3215 grobova imali su zelene nišane, nove, to su oni koji su sahranjeni na ceremoniji 11 jula ove godine. Tom prilikom mnogo ljudi iz raznih krajeva svijeta su se okupili da odaju poštu i da sahrane 300 novoidentifikovanih žrtava.

Za Francesco, koji je bio na toj ceremoniji, danas je drugi put da posjećuje Memorijalni Centar. Njegovi utisci sa prve posjete bili su jaki ali i zbunjujući, motivisali su ga da potraži više informacija o genocidu u Srebrenici. Čitao je nešto knjiga, pričao je sa  određenim ljudima i odlučio je da učestvuje u Međunarodnoj sedmici sjećanja “Život i zvuci Srebrenice” i posjeti Memorijalni Centar ponovo.

Bilo je tiho među 100 posjetilaca dok je Abdulah Majstorović pričao istoriju Memorijalnog Centra. “Priznavanje i oficijelno izvinjenje je potrebno da bi se oprostilo ali se ne može zaboraviti”, rekao je Abdulah pozivajući ljude da zamisle šta se desilo. Cilj Memorijalnog Centra nije samo podsjećanje na genocid u Srebrenici već i izbjegavanje ravnodušnosti prema tragedijama ovakve vrste širom svijeta. Abdulah, koji je preživio ovaj genocid, svaki dan misli o svojoj porodici. Dijeleći sa njim sjećanja i osjećanja predlaže da svako treba da pronađe svoje rješenje, kako se tragedija ove vrste ne bi nikada ponovila.

Anna i Mich

Advertisements

Entry filed under: web room / web soba.

DŽAMIJA, CRKVA I KATOLIČKA KAPELA U SREBRENICI DANZE FOLCLORISTICHE DI SREBRENICA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


August 2008
M T W T F S S
     
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Categories

Blog Stats

  • 3,786 hits

%d bloggers like this: